Welke cat-kabel zal ik gebruiken?
Iemand die aan het bouwen of verbouwen is stelt zich zeker de vraag “Welke kabel moet ik installeren doorheen mijn huis?”. Gebruik ik de al enkele jaren gebruikelijke cat5e of gebruik ik cat6 of hoger? Moeilijke keuze.
De verschillen.
Cat5e haalt snelheden tot 1 Gbps (1000 Mbps), bij een bandbreedte van 100 Mhz over een maximale afstand van 100m.
Cat6 haalt snelheden tot 10 Gbps(10000 Mbps), met een bandbreedte van 250 Mhz over een maximale afstand van 55m. Eens daarboven tot 100m valt de snelheid terug op 1 Gbps.
Cat6a haalt 10 Gbps met een bandbreedte van 500 Mhz over een afstand van 100m.
Los van de snelheid heeft Cat6 en Cat6a meestal centraal een PVC afscherming die de 4 aderparen scheidt wat de kans op storing zeer sterk verlaagt en ook de trekkracht van de kabel verbetert. Zoals op deze afbeelding te zien is. Dit zorgt ervoor dat de aderparen elkaar niet storen. Soms zit er tussen de 4 aderparen en het omhulsel nog een folie om interferentie van buitenaf te weren. Dit wordt dan aangeduid als FTP (buitenbescherming) of S-FTP (interne en buitenbescherming). Dit zorgt uiteraard voor een hoger prijskaartje.
Databestand
Om het nut van snelheid en dergelijke te begrijpen is het nodig om te weten hoe een data bestand eruit ziet. Als we van een server (NAS) ofzo een file downloaden wordt deze als het ware opgedeeld in een treintje met datablokken. Bij Gigabit snelheid wil dat zeggen dat een bestand van 1 GB er 8 seconden over doet om van de server op de PC terecht te komen. Zie afbeelding hiernaast.
Als er natuurlijk 3 PC’s een file van 1 GB gaan downloaden wordt het plaatje anders. Dan moet er ineens 3 GB aan data passeren op de verbinding tussen de server waardoor de tijd voor elk van de PC’s verhoogt naar 24 seconden. Want er kan maar een max. snelheid gehaald worden van 1 Gbps. Omdat er telkens gewisseld wordt van het ene blok en treintje naar het ander. Zie afbeelding hiernaast.
Hier komt dan het eventuele nut van Cat6 of Cat6a in het zicht. Door de hogere bandbreedte kunnen de 3 datatreintjes naast elkaar rijden want resulteert dat elke PC er terug maar 8 seconden over doet om zijn bestand binnen te halen.
Maar…..
Omdat PC’s, servers, switchen meestal, nog altijd uitgerust zijn met Gigabit netwerkkaarten kan je geen gebruik maken van de hogere bandbreedte of snelheid van Cat6 / Cat6a. In het hierboven beschreven geval heeft het maar zijn nut als… de server een netwerkkaart heeft van 10 Gbps, de switchpoorten geschikt zijn voor 10 Gbps en de switch een switch (verwerkings-) capaciteit heeft van x poorten maal 10 Gbps. Maar de realiteit is dat sommige switchen wel 1 of meer poorten hebben die meer aankunnen dan 1 Gbps maar dan zijn het meestal SFP poorten om glasvezel aan te sluiten.
Conclusie.
Cat6 of Cat6a heeft voorlopig maar zijn nut omdat het een sterkere kabel is, minder onderhevig aan storingen maar zolang netwerkkaarten, switchpoorten niet aangepast zijn aan hogere snelheden is snelheidswinst onbestaande met deze kabels. Waarbij de vraag rijst of de verbinding tussen server (NAS) en switch, tussen switch en router of tussen switch en eventuele Acces Points (waar meestal meerder hosts tegelijk op aangelogd zijn) dan niet zullen uitgevoerd worden in glasvezel. Want op zich heeft een heel snelle kabel weinig nut op een slim toestel of bewakingscamera.