POE

Power over Ethernet

Meer en meer worden we geconfronteerd met de term POE. Power over Ethernet. Kortweg stroom die over dezelfde UTP kabel gestuurd wordt net zoals je data.

Wat is het voordeel?

Soms is het moeilijk om een toestel zoals een IPcamera, een Acces Point van stroom te voorzien. Je moet een stopcontact in de buurt hebben. Dat transfoblokje neemt plaats in en je moet bovendien ook nog je UTP kabel ergens kunnen aansluiten. Soms is dat moeilijk te realiseren op een nette manier. Daarom zijn toestellen die hun stroom kunnen betrekken via de UTP kabel een nette oplossing. Je moet maar een kabeltje netjes wegwerken en je hebt bovendien nog een betere data transmissie dan via een WiFi verbinding.

Waar moet je op letten?

De termen die je meest ziet voorbijkomen zijn Actieve en Passieve POE. Wat is het verschil?
Actieve POE voldoet aan de normen beschreven in de 802.3af en 802.3at voorschriften. De toestellen die voldoen aan deze normen onderhandelen over het al dan niet leveren van stroom en ook over welke voltage en wattage het gaat. De oudste standaard, 802.3af kan maximum 15.4 Watt leveren. De nieuwste standaard 802.3at kan tot 25.5 Watt gaan. Wat maakt dat dit heel veilig gebeurt en er niet teveel of te weinig stroom kan geleverd worden.
Dit in tegenstelling met Passieve POE die een vaste hoeveelheid watt levert op een vaste voltage. Wat zeer nefast kan zijn voor uw toestellen.
De meeste fabrikanten houden zich aan de Actieve POE normen. Ubiquity is daarop een uitzondering en levert meestal toestellen met Passieve POE wat het zeer gevaarlijk maakt om buiten hun productgamma te gaan.

Voor POE switchen moet je natuurlijk rekening houden met de hoeveelheid stroom die moet geleverd worden aan het aantal aan te sluiten devices.
Een switch (volgens 802.3at norm)met max. 60 Watt kan bijvoorbeeld stroom leveren voor 4 tot 5 camera’s die elk 12 Watt gebruiken. Maar zodra er een camera tussen zit die bijvoorbeeld 25 Watt gebruikt dan kan je maar 2 tot 3 camera’s aansluiten. Maar door die onderhandeling met de aangesloten toestellen gebeurt dit heel veilig.
Koop dus alleen toestellen die voldoen aan minstens de 802.3af norm maar nog beter de 802.3at norm. En vermijd Passieve POE.

Bronnen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *