Home Cloud Netwerk Camera Computer Service WiFi Contact

Thuisnetwerk

Momenteel wil iedereen op elke plaats in huis kunnen TV kijken, muziek beluisteren enz. Iedereen heeft de mond vol over WiFi en daardoor lijkt het of een thuisnetwerk een fluitje van een cent is. Niets is minder waar. WiFi wordt voorgesteld als de oplossing, maar is door de vele problemen een leuke toepassing als aanvulling op een bedraad netwerk, dat de solide basis vormt om al uw toepassingen goed te laten draaien.

WiFi wordt gestoord door, de buren, dect telefoons, microgolfoven, bluetooth toepassingen enz. en is daardoor minder stabiel dan wordt voorgesteld.

Wat heb je nodig?

Voor uw connectie met internet een modem of modem/router. Dit kan ofwel een kabelmodem ofwel een xDSL modem router zijn.

Optioneel een of meerdere switches, de huidige slimmere versie van een HUB.

Als je het heel netjes wil doen ook nog een patchpanel.

En op de verschillende plaatsen in de woning RJ45 aansluitdozen, naast coax aansluitingen voor uw TV.

Wij vertrekken van een doorsnee huis, namelijk leefruimte, keuken, bureel, 3 slaapkamers.

De leefruimte willen we uiteraard internet op TV en onze foto’s, filmpjes enz. kunnen tonen. Daar hoort ook een mediaspeler bij en een Digitale TV decorder. Dit maakt dat we daar naast de kabelaansluiting en de nodige stopkontakten al minsten 3 RJ45 aansluitingen nodig hebben.

De keuken. Mevrouw /meneer wil naast het feit dat er gekookt wordt ondertussen ook zijn favoriet kookprogramma’s online kunnen bekijken en recepten opvragen die ergens op een computer staan. Dus ook 2 RJ45 aansluitingen. Eentje voor de TV en eentje om een accespoint op aan te sluiten.

Bureel. Een vaste PC, NAS (netwerk harde schijf), netwerk printer enz. waarvoor we stabiliteit verkiezen dus ook minstens 4 RJ45 aansluitingen.

Slaapkamers. Momenteel heeft elk kind zijn eigen TV, computer, Ipad, Ipod, smartphone. Dus daar ook minimaal 2 RJ45 aansluitingen op iedere kamer.

Dit geeft als rekensom dat we al aan 15 RJ45 aansluitingen komen en 5 coax aansluitingen.

De modem wordt normaal gezien altijd geplaatst waar alle nuts voorzieningen binnen komen, garage /technische ruimte. Een kabelmodem heeft maar 1 uitgang en modem/router maar 4  en we kwamen al aan 15 aansluitingen dan is het dus aangewezen om er een 16 poorts switch aan te hangen.

Nu kan je uiteraard alle UTP kabels aansluiten op je switch maar nog netter is om je kabels te laten toekomen op een patchpanel, wat meer flexibiliteit geeft qua aansluiting. Denk maar aan Belgacom TV die 2 specifieke uitgangen heeft voor zijn IP TV toepassing. Of je wil een van je aansluitingen als telefoonlijn gebruiken enz..
Patchpanel

RJ45 aansluitdoos